recept: A Gulyás, Kifőzde
A Gulyás
(az eredeti magyar pásztorétel)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 kg hús,
2,5 kg krumpli,
4-5 fej vöröshagyma,
pirospaprika, só






A gulyás a rideg marhatartással kapcsolatos fogalom, a gulya szó marhacsordát jelent. Ezért ha a gulyásról, mint ételről esik szó, a marhahús a természetes és alapvető alapanyag; felnőtt marha, nem növendék, nem borjú. Ma már persze mindenféle húst megfőznek gulyás módra, de a nevében szerepel, hogy miből készült, pl. birkagulyás, sertésgulyás, csirkegulyás stb. Sőt, többféle, vegyes húsok felhasználása sem ritka, pl. fele marha, fele sertés. De nem árt tudni, hogy ´A gulyás´ marhahúsból készül.
Az eredeti ételben a húson és krumplin kívül nem volt más, fűszerezéshez sót és paprikát használtak mindössze. Azóta a gulyás bevonult a háztartásokba, számos változata lett ismert, elfogadott és közkedvelt. A hozzávalók kiegészültek zöldségekkel (alföldi gulyás), tészta is került bele (csipetke, szegedi gulyás) és a környező népek étkezési szokásainek megismerésével kiegészült a fűszerezés is (pl. bors, köménymag).
Itt most az ősi ´recept´ kerül bemutatásra, aki kipróbálja, meg fog döbbenni, mekkora élvezetet tud okozni ezen ősi étel csodálatos, letisztult ízvilága.

A kanálnyi méretre feldarabolt húst (legjobb a marhalábszár) zsír nélkül a kellő mennyiségű (ajánlott feleannyi súlyú, mint a hús) apróra vágott hagymával és vízzel együtt hidegen beleteszik a bográcsba, és a tűz fölé akasztva erős tűzön főzik.
A sót és a paprikát forrás közben teszik hozzá, a paprikát azonban úgy, hogy főzés közben csak a szükségesnek egy részét, a többit pedig annyi krumplival, mint a hús, a főzés befejezése előtt, hogy minél élénkebb piros maradjon.

Az így főtt paprikás húsétel különlegesen ízes, könnyű.
Itt a lé a lényeg, akár hosszú, akár rövid. Nincsen zsír- és pörkölthagyma íze, benne tisztán és üdén egyesül harmóniában a hús, továbbá a friss hagyma és paprika íze. Az ilyen lének nem úszik vastag zsírréteg a tetején, nincs vizesebb ´alja´, és nincs leülepedett ´ruskója´; mindenütt piros, az aljától a tetejéig. Egységes állapotú lé ez, aminek íze, illata mindenek fölött álló.


Megvallom őszintén, hétvégén képtelen voltam ellenállni a kísértésnek, és kicsit megfűszereztem; tettem bele (1,5 kg húshoz, 2 kg krumplihoz, 1 kg hagymához) 2 ek saját készítésű paprikakrémet, fél mk egész köményt, 2 csipet borsot, nomeg 6 középtermetű sárgarépát és 4 fehérrépát, egy marék csipetkét is. Azt gondoltam, most már teljesen elrontottam mindenféle szokványos konyhai ízekkel, olyan lesz, mint a gulyásleves, amit persze egy pillanatra sem nézek le, sőt, imádom, és gyakori fogás kis családom asztalán.
Meg kell mondanom, én egy mázlista vagyok, mert így is pompásan lehetett érezni a kiegyezés korának ízeit, szenzációs volt, abbahagyhatatlan. Egyöntetű volt a vélemény a nők körében, hogy (mivel zsírt, zsiradékot egy cseppet sem tettem bele) könnyű, üde étel. Ennek megfelelően jól megszedtük a tányért, repeta is volt, és úgy jóllaktunk, mint a duda. Annak ellenére, hogy könnyűnek tűnt, nehéznek bizonyult, nem kellett volna úgy nekiesni, még vacsorára is csak egy híg fröccsöt sikerült magamba pumpálnom... :-)



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: gulyásleves
 babgulyás
 csiki gulyás
 palócleves
 pörkölt

Forrás: Erdei Ferenc: Néprajzi ínyesmesterség

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.09. Utoljára frissítve: 2011.05.23.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:41:06 - 3.12)
Hozzászólások:

kovi (2010-10-10 06:41:00):
Valóban nagyon finom!! El kell felejteni a hagyma és a hús pörkölését! Az ízharmónia csodálatos !! Én még teszek bele egy kis paradicsomot is.

Lajos (2010-10-10 09:05:00):
Egyetértek!És én még egy bogyiszlói paprikát is teszek bele a krumplival, meg egy csipet köményt.

katalin (2011-01-01 11:50:00):
\\\"ezer éve\\\" keresem ezt a receptet... mert a pörköltest én sem szeretem annyira. egyszer egy tv müsorban vas megyeiek fözték hasonloan, csak nem irtam le, hogy miböl mennyi és mikor kerül a fazékba. azért egyszer fejböl megföztem.MENNYEI

Kristof (2013-04-22 09:51:00):
Megcsinaltuk tegnap igy Delegyhazan a kempingben. Isteni lett! Mostantol csak igy csinalok gulyast! Koszonom!

Kifőzdés (2013-04-22 18:48:00):
Örülök, hogy ízlett, Kristóf! Egészségetekre! :-)

zoltan (2013-07-11 15:21:00):
ez igy egy csoda. en is igy fozom mar a marhat is a birkat is es a sertest is. hosszabb es rovidebb es nagyon rovid level egyarant. de azert a hus porkoleset nem szabad elfelejteni! az egy mas fele etel es ugyan olyan osi (sot!!! azt mar a honfoglalo oseink is keszitettek persze paprika nelkul) mint ez a recept.

Kifőzdés (2013-07-11 21:50:00):
Kár, hogy ennek az ízig-vérig magyar ételnek ilyen magyartalan, csapnivaló nyelvhelyességgel írtad a méltatását. Nyugodtan használj ékezetet és mondatkezdő nagybetűt, akik olvassák, értik. Ne csak az étel legyen magyar...

Megjegyzés a recepthez